Парламентът прие въвеждането на извънредно положение в Република България. То е

...
Парламентът прие въвеждането на извънредно положение в Република България. То е
Коментари Харесай

Кои от правата ни могат да бъдат ограничавани при извънредно положение

Парламентът одобри въвеждането на изключително положение в Република България. То е с дълготрайност от един месец и ще продължи до 13 април 2020. При нужда срокът може да бъде продължен. 

Парламентът остава настоящ законодателен орган. Докато трае изключителното състояние изборите се отсрочват, написа offnews.bg .

Според Конституцията на Република България при " изключително състояние със закон може да бъде краткотрайно лимитирано упражняването на обособени права на жителите като се изключи правата, планувани в член 28, 29, 31, алинея 1, 2 и 3, член 32, алинея 1 и член 37. "

Правата, които не могат да бъдат лимитирани:

Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се санкционира като най-тежко закононарушение.

Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото непринудено документално единодушие.

Чл. 31. (1) Всеки упрекнат в закононарушение следва да бъде предаден на правосъдната власт в законно избрания период.
(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за отговорен, нито да бъде наказан единствено въз основа на неговото признание.
(3) Обвиняемият се счита за невинен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.

Чл. 32. (1) Личният живот на жителите е ненарушим. Всеки има право на отбрана против противозаконна интервенция в персоналния и фамилния му живот и против посягане върху неговата чест, достолепие и положително име.

Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата спомага за поддържане на толерантност и почитание сред вярващите от другите вероизповедания, както и сред вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде ориентирана против националната сигурност, обществения ред, националното здраве и морала или против правата и свободите на други жители.

Някои права, които могат да бъдат лимитирани:

Чл. 30. (1) Всеки има право на персонална независимост и цялост.

Чл. 33. (1) Жилището е неприкосновено. Без единодушието на жителя му никой не може да влиза или да остава в него с изключение на в случаите, категорично посочени в закона.
(2) Влизане или оставане в жилището без единодушие на неговия жител или без позволение на правосъдната власт се позволява единствено за попречване на директно идно или почнало закононарушение, за залавяне на причинителя му, както и в случаите на последна нужда.

Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местопребиваване, да се придвижва по територията на страната и да напуща нейните лимити. Това право може да се лимитира единствено със закон, за отбрана на националната сигурност, националното здраве и правата и свободите на други жители.

(2) Всеки български жител има право да се завръща в страната.

Чл. 39. (1) Всеки има право да показва мнение и да го разпространява чрез слово - документално или устно, посредством тон, изображение или по различен метод.
(2) Това право не може да се употребява за накърняване на правата и положителното име на другиго и за приканване към насилствена смяна на конституционно открития ред, към осъществяване на закононарушения, към разпалване на омраза или към принуждение над личността.

Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират спокойно и без оръжие на събрания и митинги.
(2) Редът за образуване и осъществяване на събрания и митинги се дефинира със закон.
(3) За събрания на закрито не се изисква позволение.

Принудителни ограничения, които могат да бъдат приложени от органите на реда:

Извеждане на хора и животни от избраната територия; възбрана за влизане, престояване и придвижване в избрани места или територии; евакуация; настаняване краткотрайно в пространства, с друго предопределение и прочие

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X&t
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР